Sarimsoqova Lutfixonim haqida Tarjimai hol

DO`STLARGA ULASHING:

Tavallud topgan sana: 26 aprel 1896 yil
Vafot etgan sana: 14 yanvar 1991 yil
Tug’ilgan joy:Farg‘ona
Yo’nalishlar: Aktyor va aktrisalar
Tarjimai hol
Lutfixonim Sarimsoqova O‘zbek teatr san’atining yorqin yulduzlaridan biri, Muqimiy nomidagi musiqali drama teatri aktrisasi.
1896 yilda Farg‘ona viloyati Rishton tumanidagi Rishton qishlog‘ida tug‘ilgan.
Mehnat faoliyatini 1925 yil boshlagan, Qo‘qonning mahorat sahnasida ishtirok eta boshlagan. Andijon va Farg‘ona teatrlarida ishlagan.
1934-1939 yillar — aktrissa O‘zbek musiqali teatr truppasida.
1941-1973 yillar — Muqimiy nomidagi O‘zbek musiqali teatr aktrisasi (Toshkent).
1931 yildan kinoda suratga tusha boshlagan (“Amirlikning qulashi”, 1955, “O‘g‘lonlar olg‘a yurishadi”, 1959, “Sen yetim emassan”, 1962 va boshqalar).
Lutfi Sarimsoqovaning ijodi xalq hayoti bilan bog‘liq. U ko‘plab o‘zbek ayollarining timsollarini gavdalantirib, farzandining baxti uchun kurashuvchi chuqur ona timsollarini yaratgan, masalan, teatrda: “Ikki komunist” — Kumush xola, “Gulsara” — Oysara, “Nurxon” — Kimyo, kinoda: “Qasam” — Azimning onasi, “Asal” — Asalning onasi, “Sardor chaqirig‘i” — Rustamning onasi, “Qutlug‘ qon” — Yo‘lchining onasi, “Mahallada duv-duv gap” — Mehrixon, “Uchrashuvlar va vidolashuvlar” — Hafizning onasi, eng katta shuhratni “Sen yetim emassan” filmidagi Fotima opa roli olib kelgan. Shuningdek, o‘tkir fe’l-atvorli rollarni ham maromiga yetkazib o‘ynagan.
Eng yaxshi rollari orasida, shuningdek, Shirin, Yosuman (Xurshidning “Farhod va Shirin”), Maysara (Hamzaning “Maysaraning ishlari”).
Lutfi Sarimsoqova 1991 yil 14 yanvar kuni Toshkentda vafot etgan.
Mukofot va sovrinlari
 O‘zbek SSR xalq artisti (1937)
 SSSR xalq artisti (1967)
 Lenin ordeni
 Qizil Mehnat Nishoni ordeni
 Oktabr inqilobi ordeni
  “Buyuk xizmatlari uchun” ordeni (O‘zbekiston) (2001 — o‘limidan so‘ng)
 Medallar
 O‘zbek SSR Oliy Kengash rayosatining faxriy yorliqlari.
Ijodi
Teatrdagi rollari
 1928 — “Ikki komunist” K. Yashen — Kumush xola
 1933 — “layli va Majnun” Xurshid, musiqa T. Sodiqov — Layli
 1935 — “Gulsara” K. Yashen va M. Muhamedovlar, musiqa T. Jalilov — Oysara
 1937 — “Farhod va Shirin” Xurshid, musiqa V.A. Uspenskiy — Shirin, jodugar Yosuman
•1938 — “Arshin mal alan” U. Gadjibekova — Zebo, Jahon-xola, Gulchehra
 1940 — “Maysaraning ishlari” Hamza — Maysara
 1942, 1952 — “Nurxon” K. Yashen — Kimyo
 1953 — “Muqimiy” S. Abdulla — Risolat
 “Ravshan va Zulhumor” K. Yashen — qariya ona
 “Malikai Turandot” K. Gotsts — Adelma
 “Ikki janoning quli” K. Goldon — Smeraldina
 “Xudjum” V. Yan — Tursun
 “Xalima” G. Zafar — ona
 “Paranji sirlari” Hamza — Mastura
 “Qurbon Umarov” S. Abdulla — Xalcha
 “Oftobxon” K. Yashen — Xayri xolya
 “Farg‘ona tong otguncha” M. Ismanli — Xadicha xola
 “Oltin ko‘l” — Jamol opa
Filmografiya
 1931 — Ozod (tugallanmagan) — Ozod, yigiruvchi
 1937 — Qasam — Azimning onasi
 1940 — Asal — Asalning onasi, bog‘bonning xotini
 1941 — Sardor chaqirig‘i — Rustamning onasi
 1941 — Biz g‘alaba qozonamiz (qisqametrajli) — Zumrud
 1943 — Nasriddin Buxoroda — saroy xizmatchisi
 1943 — Vatan hadyasi — ona
 1954 — Opa-singil Rahmanovlar — Sharofat bibi
 1954 — Yangi uy — Xolniso
 1955 — Maydon ortida uchrashamiz — Mafratxon
 1955 — Amirlikning qulashi — qari dehqon ayol
 1956 — Qutlug‘ qon — Yo‘lchining onasi
 1958 — Maftuningman — lavha
 1958 — Orol baliqlari — kolxoz raisining xotini
 1958 — O‘g‘lonlar olg‘a yurishadi — telba
 1959 — Ikkinchi chechak — Qumri xola
 1960 — Mahallada duv-duv gap — Mehrixon
 1962 — Sen yetim emassan — Fotima opa
 1964 — Osiyo ostidagi to‘fon — Jamolning onasi
 1964 — Hayrli kun
 1964 — Tushda kechgan umrlar — qariya
 1965 — Zehn — lavha
 1966 — Oppoq turnalar — Mehriniso
 1968 — Vatan o‘g‘lonlari — muzeyga tashrif buyuruvchi
 1969 — Uning ismi — Bahor — sovchi
 1969 — O‘tgan kunlar — lavha
 1971 — Sevgi dramasi — Umarning onasi
 1973 — Uchrashuvlar va vidolashuvlar — Hafizning onasi
 1976 — Umidimiz qushlari — Amirning buvisi
 1990 — Tangalik bolalar — lavha
Xotira
• 1976 yil aktrisaning hayoti va ijodiga bag‘ishlangan “Lutfixon aya” nomli hujjatli film suratga oligan.
 Madaniyat saroyi hamda Rishtondagi 52-sonli o‘rta maktabga Lutfixonim Sarimsoqova nomi berilgan.

19 комментариев к “Sarimsoqova Lutfixonim haqida Tarjimai hol”

  1. Уведомление: nova88

  2. Уведомление: valid cvv for store

  3. Уведомление: Sobha Apartments

  4. Уведомление: sbo

  5. Уведомление: maxbet

  6. Уведомление: wow slot

  7. Уведомление: สินเชื่อส่วนบุคคล อนุมัติง่ายที่สุด

  8. Уведомление: for details

  9. Уведомление: sbobet

  10. Уведомление: sbo

  11. Уведомление: 토토샤오미

  12. Уведомление: Study in Africa

  13. Уведомление: rare whiskey for sale

  14. Уведомление: acid pills for ph balance,

  15. Уведомление: Gelato 33 1.5g High Roller Pre-Roll

  16. Уведомление: buy benelli shotguns

  17. Уведомление: read the full info here

  18. Уведомление: this article

  19. Уведомление: https://nchc.org/nutrition/weight-management/phenq-reviews/

Комментарии закрыты.